A szerelem jobban véd az öregedéstől, mint a szemránckrém?! – Gondolatok a Bánatos kurváim emlékezete című előadásról

Főoldal - Hírek

Gabriel García Márquez életműve olyan, mint egy színes gyümölcsökkel teli tál. Sokakat csábít, hiszen aki a Száz év magány vagy a Szerelem a kolera idején kötetének lapjain megismerte az író stílusát, azt hívogatják más darabjai is. A Bánatos kurváim emlékezete vékony kötet, amely azért éretlen, kicsit göcsörtös, de ha igazán megízleljük, újszerű, csodás ízeket tartogat, elsősorban ironikus, közvetlen hangneme és a felszíni pikáns történet mögött rejlő gondolatisága miatt. Sűrítménye a világunknak, a nyelvi gazdagságunknak, emberi mivoltunknak.  A  könyv színpadra állításával a Mozsár Műhely alkotói bátran beleharaptak a gyümölcsbe, Hegedűs D. Géza hömpölygő monológban adja át a márquezi gondolatokat. Cikk az előadásról.

 

(… csak annak lehet panasza, aki él. Az viszont az élet igazi diadala, hogy az öregek emlékezete mindent kiejt magából, ami felesleges, de az olyan dolgok esetében, amelyek igazán érdekelnek minket, ritkán mondja fel a szolgálatot. Cicerónak van erről egy igen találó mondata: Nincs az az öregember, aki elfelejtené, hogy hova rejtette el a kincsét.)

 

/Részlet: Gabriel García Márquez: Bánatos kurváim emlékezete/

 

 Az örömlányhoz örömért

 

Ráérősen, anekdotázva sétál végig a nézőtéren az aggastyán újságíró főhős. Már az első pár mondatban rögtön beavatást nyerünk: egész életét önként vállalt egyedüllétben töltötte, azonban sohasem magányosan.

 

Régóta látogat rendszeresen örömlányokat, a helyi bordélyház joviális vezetőjének, Rosa Cabarcasnak a közvetítésével, a legényélet hevületének alkalmi csillapítására. Az asszony minden titkát kiszimatolja, ismeri ízlését, szinte már egy különös családot alkotnak.

Egyébként pedig a kötelességtudó tollforgató rezignáltan gyártja középszerű írásait a helyi lapba, miközben – így, hogy közeledik  kilencvenedik születésnapja – könnyű számvetést végez nőügyeiről paksamétája alapján, amit egy ideig papíron, majd fejből vezetett élete nőiről. A visszaemlékezés alkalmával pedig könnyen kibújik belőle az újságíró: jegyzetei kiváló nyersanyag lesznek kisiklott élete szánalmas eseményeinek elbeszéléséhez is. Majd címe is heuréka-szerű villanással ugrik be neki: Bánatos kurváim emlékezete.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

 

Legfrissebb Hírek

2021. november 29.

  Sajnálattal értesítjük kedves Nézőinket, hogy a Portugál levelek november 30-i előadása ...
bővebben ...

2021. november 26.

Csatlakoztunk a jegy.hu Black Friday akciójához, így ma minden előadásunkra féláron válthatnak ...
bővebben ...

2021. november 20.

ELMARAD A BÁNATOS KURVÁIM EMLÉKEZETE NOVEMBER 23-I ELŐADÁSA Sajnálattal értesítjük kedves ...
bővebben ...

2021. november 20.

Kedves Nézőink! A járványhelyzet fokozódása, és az életbelépett kormányrendelet alapján ...
bővebben ...