“HA SZÍVVEL-LÉLEKKEL DOLGOZUNK, ÉREZNI FOGJA A KÖZÖNSÉG” – INTERJÚ MEGYERI LÉNÁVAL

Főoldal - Hírek
Megyeri Lénát, a Mozsár Műhely produkciós vezetőjét kérdeztük pályájáról és arról, hogy lehet túlélni azt az anyagi helyzetet, amelybe került ez a kis színház a város szívében.

Többször nyilatkoztál arról, hogy édesapád (Megyeri László színházi szakember, a Thália egykori igazgatója) révén gyakorlatilag színházban nőttél fel. Melyek az első emlékeid a színházról?

Megyeri Léna: Óvodás voltam, amikor létrejött a Kolibri Színház, amelynek megszületésében édesapámnak is fontos szerepe volt. Az első színházi emlékeim közül sok az ottani előadásokhoz kötődik, de talán ennél is meghatározóbb élmény az első balettelőadás, amit szintén néhány éves koromban láttam – mi más lehetett volna ez, mint A diótörő.

Mikor kezdtél el táncolni és ezzel a műfajjal újságíróként foglalkozni? Milyen módon van jelen az életedben a tánc és mit jelent számodra?

Megyeri Léna: Hétévesen kezdtem balettozni, tizenévesen aztán már inkább a modern és a kortárs tánc vonzott, elsősorban Földi Bélánál tanultam. De profi táncos sosem akartam lenni, mert az teljes embert kíván, engem pedig már akkor is túl sok minden érdekelt ahhoz, hogy elkötelezzem magam egyetlen dolog mellett. Ma már sajnos csak alkalmanként, egy-egy workshopon van alkalmam táncolni, de nézőként persze folyamatosan aktív részese maradtam a táncéletnek, és közben egyre tágult a horizontom is. A kritikákon gyakran bosszankodtam, úgy éreztem, „ilyet”, vagy talán jobbat, én is tudnék írni… aztán úgy adódott, hogy lett lehetőségem próbára tenni magam. Persze élesben már korántsem voltam annyira magabiztos, sőt, nagyon sokáig kétségek gyötörtek, hogy valóban nekem való-e ez a műfaj. Most már közel tíz éve írok táncról, és nagyon élvezem az ebben rejlő perspektívákat, és igyekszem megragadni a lehetőségeket, hogy képezzem, fejlesszem magam.

A tánc olyan régen és éppen ezért annyira evidensen van jelen az életemben, hogy el sem tudom képzelni, milyen lenne nélküle.

A mai napig lenyűgöz, hogy mi mindenre képes az emberi test, mind fizikai teljesítőképességben, mind érzelmi expresszivitásban. 

 

A teljes interjú itt olvasható.