Különösebb és rejtelmesebb történetet kiagyalni sem lehetne - Orosz Ákos a Homokember című előadásról

Főoldal - Hírek
A Homokember című előadást május 3-án láthatják a nézők a Mozsár Műhelyben. Az előadás Orosz Ákos első rendezése, megosztjuk veletek is motivációját, hogy miért pont E.T.A Hoffmann A homokember című novelláját viszik színpadra.
"Különösebb és rejtelmesebb történetet kiagyalni sem lehetne annál, mint amin Nathanael az ifjú diák keresztülment, s amit elbeszélni feltett szándékom. E.T.A. Hoffmann (1776-1822) a német romantika kiemelkedő írója, komponista, zenekritikus, karmester, jogász, grafikus és karikaturista volt. Balzac, Goethe, Byron, Schiller, Puskin, Dumas és Hölderin kortársa. Az általunk életre kelteni kívánt történet, e polihisztor tollából származik és személy szerint engem rabul ejtett, mikor húszas éveim közepén először olvastam. Évekkel később újra kezem ügyébe akadt és ismét, talán még elementárisabb erővel hatott rám. Azóta él bennem a gondolat, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljek a művel és megoldásokat találjak e szövevényes és korántsem egyértelmű, misztikus és kicsit sem realisztikus történet értelmezésével kapcsolatban.
Túl azon, hogy egy lebilincselő történet, végtelen lehetőséget biztosít a fantázia szárnyalásának. Olyan kérdések merülnek fel benne, amiken művészként, színházi alkotóként fokozottan érdemes elgondolkodni. Például, hogy honnan is származik egy ember tehetsége? Hogy zsigeri félelmeink bennünk lakoznak-e, vagy rajtunk kívül álló dolgok okozzák-e őket? Hogy a képzelet vagy a valóság határozza-e meg életünket és másokhoz való viszonyainkat? Hogy a boldogság miben rejlik és értelmezhető-e egyáltalán a negatív dolgok, a tagadás szelleme, a sötétség nélkül?
Bár az eredeti elbeszélés az 1800-as évek elején íródott, mégis végtelenül kortárs műnek vélem. Talán elég, ha csak egy elemet emelek ki a történetből ennek alátámasztására: a főszereplő halálosan szerelmes lesz egy robotba, egy masinába, egy élettelen gépbe. Ma, a mesterséges intelligencia korában ez a téma talán már nem is olyan futurisztikus és elképzelhetetlen. Az embereket rendkívüli mértékben foglalkoztatja, hogy vajon egy robot lehet-e olyan, mint egy ember? Lehetnek-e érzései, identitása, saját gondolatai, képes-e reprodukálni magát stb.?
Akár ez a témakör, akár a fentebb felsorolt kérdések méltóak arra, hogy nyilvánosan beszéljünk, vitatkozzunk róluk, vagy egyáltalán ízlelgessük őket."

 

 

 

 

Legfrissebb Hírek

2018. október 24.

Az író, költő posztjait és verseit újszerű módon színpadra alkalmazó előadás, a Netentúli ...
bővebben ...

2018. október 10.

Ismét láthatja a közönség a rendkívül népszerű 100 szóban a Város című előadást, ...
bővebben ...

2018. október 02.

Biljarszki Maxim 25 éves, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem média design szakán tanít, ...
bővebben ...

2018. szeptember 28.

Ülj le mellém!  Instagram játékszabályzat   I. A ...
bővebben ...